Presentat el Segell de Qualitat del Sistema Esportiu Català
El COPLEFC impulsa el Segell per certificar els serveis de qualitat i aportar confiança a la ciutadania
El divendres 4 de juny el Col·legi va fer la presentació pública del Segell de Qualitat del Sistema Esportiu Català, una iniciativa que vol acreditar la qualitat dels serveis, entre d’altres, a fi d’aportar confiança a la ciutadania en la pràctica d’activitat física i esport, així com reconeixement professional als gestors d’aquests serveis. L’acte, que va tenir lloc de manera presencial i telemàtica alhora, es va dur a terme a la seu de la PIMEC, patronal de la qual el COPLEFC és soci col·lectiu i membre de la Sectorial d’Esports creada recentment. Després d’una breu presentació de Pere Manuel Gutiérrez (col. 8570), com a president del COPLEFC, Òscar García Figueras (col. 7781), CEO d’Atlas Sport Consulting i responsable de desenvolupament del Segell de Qualitat en el si del COPLEFC, va donar a conèixer les raons de la creació d’aquest segell innovador al sector, les seves característiques i com aconseguir-lo.
A la qüestió de per què cal un Segell de Qualitat?, García va ser molt clar i directe, referint-se al sector: «Perquè ja som excel·lents, però cal identificar-ho i generar prestigi. Tothom ho ha de saber».
En l’aspecte de l’estructuració, va presentar el mostrari concebut i adaptat a cada necessitat mitjançant sis certificacions específiques, per a: instal·lacions privades, instal·lacions municipals, entitats esportives, serveis professionals esportius, centres educatius actius i esdeveniments esportius. Un ventall de sis segells que en conjunt generaran un paraigua d’excel·lència general com és el Segell de Municipi Actiu.
Es tracta d’una aportació beneficiosa per afrontar els nous reptes i dificultats que té el sistema esportiu ja actualment i en el futur, i favorable igualment per a tots els agents que hi estan involucrats, ja sigui des de la perspectiva institucional, com a estratègia adequada per implantar polítiques esportives públiques de qualitat; també de la professional i empresarial, com a instrument de millora de la gestió i facilitador del prestigi percebut entre els usuaris o clients, i, així mateix, per a la ciutadania, que mitjançant el Segell de Qualitat tindrà la garantia que el servei rebut és efectivament de qualitat, provingui d’una entitat, un professional o una empresa, o sigui que li garanteixen la protecció de la seva salut.
Els estàndards que s’hi estableixen responen a la filosofia del Moviment Q Sport, que pretén ser generador de la transformació del sector esportiu posant el focus en la sostenibilitat, basada en la viabilitat econòmica, esportiva i social. Una filosofia que, en compartir-la, obre la porta per iniciar l’obtenció del segell de qualitat que correspongui.
Què cal fer per obtenir-lo
L’ànima del Segell de Qualitat del Sistema Esportiu Català, però, també té com a cos un document normatiu que conté 8 dimensions, amb els components que defineixen la qualitat d’una organització, 40 àmbits d’intervenció i més de 110 articles o requeriments que cal complir per assolir els estàndards que garanteixin la desitjada qualitat.
Per tant, cal superar el procés d’auditoria, una intervenció que es pot fer de manera autònoma o bé gràcies a un procés de tutorització que permetrà la implantació del segell i els seus beneficis, i que es preveu d’una durada entre 12 i 16 setmanes des la primera manifestació d’inici del procés, l’anàlisi del model de gestió, la identificació dels reptes i la proposta de millores, fins a la pròpia implantació d’aquestes millores. Òscar García va manifestar que aquest procés és plenament «factible amb ordre, mètode i disciplina».
Com a constatació d’aquesta nova realitat que suposa el segell, diversos professionals d’àmbits esportius diferents van manifestar-hi la seva adhesió i participació i que estan disposats a iniciar el procés de millora fins a l’obtenció del segell corresponent. Noms coneguts com Cesc Escolà García (col. 62560), fitness trainer; Lucas Leal Manzano (col. 58268), fundador de Slowtraining; Daniel Martínez García (col. 56246), creador de Mètode Wave; Jordi Sansabrià Ribatallada (col. 52440), expert en esport adaptat; Néstor Serra Verdaguer (col. 13107), propietari de Ludus; Ester Teixidó Rodón (col. 56157) i Mario Lloret Riera (col. 55082), creadors del mètode Aquateràpia, ja han fet el pilotatge de tot el programa i han experimentat en primera persona els beneficis
Aclarint dubtes
OscarGarcia-PresentacioSegell(21-06-04)-2.jpg (47 KB)Després, en el torn de preguntes dels assistents, Òscar García va recordar que un altre element de significació del Segell és que «representa un camí identificat, però no tancat, i que cadascú podrà saber on està, on volem anar i com anar-hi». Un línia de treball aplicable al mateix Segell de Qualitat del Sistema Esportiu Català, que vol convertir-se no solament en una eina al nostre país, sinó que té voluntat d’exportar-se allà on el Moviment Q Sport es vagi implantant, una voluntat que posa la mirada en la globalització.
Òscar García també va manifestar que el cost econòmic per disposar del Segell en cap cas no serà un escull, perquè, tot i no indicar-ne xifres, va fonamentar-lo en un criteri de risc; és a dir, «quin és el risc de no implantar-lo? Invertir sempre depèn dels beneficis; si aquests són superiors al cost, sempre serà bo». I a més a més, encara va anar més enllà: «si no s’acaba content amb la implantació, es tornaran els diners».
Entre el conjunt d’assistents que van manifestar-se, les felicitacions i l’agraïment per poder disposar d’aquesta nova eina van ser generals. I l’acte va acabar amb un ràpid repàs de com s’ha arribat a aquesta nova iniciativa del COPLEFC, en unes paraules de Carmen Ercilla González (col. 20263), vicepresidenta del Col·legi, que va agrair la tasca de les persones més directament implicades, totes expertes en el camp de la gestió, així com va tenir un record per al company Albert Marco Zaurín, un dels grans inspiradors de tot el projecte, traspassat l’any passat.
Coneix tots els detalls del Segell de Qualitat del Sistema Esportiu Català.
Leave a Comments